Toy Run 2013

30-11-2013

Toy Run 2013


"Het geluid van een Harley op een cassettebandje". Dit was de wens van een ziek kind dat in het ziekenhuis lag. En deze allerlaatste wens moest in vervulling gaan. Zo gebeurde het dat op een dag Zuster Siep, van het UMCG voorheen AZG, een motorrijder tegen het lijf liep. Voor het volledige verhaal verwijs ik graag naar de website www.toyrun.nl.


Elke laatste zondag voor 5 december wordt dit evenement gehouden. Dit jaar werd voor de 22e keer de Toy Run georganiseerd. Het was al een aantal jaren mijn bedoeling aan dit evenement deel te nemen. Logischerwijs valt dit in een weekend dat er vaak ook Sinterklaas in de familiekring wordt gevierd. Met een jongeman van rond de acht jaar en familie over ver was vaak de zondag een probleem om weer tijdig thuis te zijn.


Dit jaar toch weer de intentie uitgesproken en de Sint dit jaar op de zaterdagmiddag laten komen. Dus zondagmorgen 1 december vroeg uit de veren om op tijd aan te kunnen sluiten bij een groep motorrijders uit onze omgeving. Het vertrek was nu niet met MTS maar wel vanuit Siddeburen. Ontvangst met koffie bij Veenlust Van der West. Hier een aantal oude bekenden gezien. Rond tien uur vertrokken naar Groningen.  Via een toeristische route langs vele Groninger dorpen arriveren we ruim op tijd bij MTC Haren aan de Gideonweg. Genoeg tijd voor opnieuw een kop koffie. Hier tref ik verschillende mensen van MTSiddeburen en er was voldoende tijd om de aanwezige motoren te bekijken en hier en daar een praatje te maken. Het was ruim na 11.00 uur voordat we onderweg gaan naar Twin Parts aan de andere kant van Groningen. Voordat de hele groep motoren in beweging is, vraagt dit even zijn tijd.


Via de Europaweg en de Bornholmstraat verlaten we Euvelgunne en rijden door Engelbert, Middelbert naar Ruischerbrug. We rijden door de wijken Lewenborg en Beijum en hier komen we bij Kardinge Pakjesbus 12 tegen. Bij Twin Parts staat een groep motorrijders, Amerikaanse trucks en diverse bestelauto’s klaar om zich aan te sluiten bij de stoet. We sluiten als groep achteraan bij deze groep. Voor de inwendige mens wordt ook hier weer goed gezorgd. Er ging in elk geval 70 liter snert door.  Ook de koffie raakte op vlak voor het vervolg van de route.


Via de Facebook pagina las ik op zondagmorgen tijdens het klaar zetten van de motor en het eten van een broodje, het bericht van een moeder waarvan haar tienerdochter ¾ jaar in het UMCG heeft gelegen, de vraag of ze op een andere manier het UMCG kon bezoeken en op een manier zou kunnen meehelpen aan deze geweldige actie. Achterop bij iemand of als zwarte piet. Er bood iemand haar een helm aan maar geen plaats op de motor (soloseat). Tussen kwart over acht en kwart voor negen voor haar een plek geregeld achterop de Triumph. De aangeboden helm werd meegenomen naar Twin Parts en daar hebben we afgesproken. Vooraf voor de zekerheid toch even een telefoonnummer uitgewisseld (gelukkig).


Op een gegeven moment komt de stoet in beweging. Over de Bedumerweg rijden we via de Nieuwe en Oude Ebbingestraat richting “d’ Olle Grieze” en komen zo aan op de Vismarkt. Hier is een programma met Sinterklaas op het podium. Hiervan niet zoveel meegekregen.


Na dit programma gaat de tocht door het centrum van Groningen verder naar het UMCG. Over het Gedempte Zuiderdiep, door de Oosterstraat en over de Grote Markt via de Oostersingel rijden we naar de Beatrix Kinderkliniek. Bij aankomst is er in de hal een voorstelling voor de kinderen met Sint en zijn pieten waarbij de cadeaus worden aangeboden. Een leuk programma naast de vele versnaperingen voor de rijders. Ook hier warme soep, koffie, thee en nog meer. Er is gelegenheid om een praatje met elkaar te maken voordat we allemaal weer opstappen en op weg gaan naar het Martini Ziekenhuis.


Dit deel van de route rijden we iets verder vooraan. Langs de gebouwen van het UMCG rijden we al zwaaiend en toeterend achter een Fiat 500 cabriootje (oud type) aan weg. Bij de Rabobank gaan we rechts richting het station. Bij de kruising met de Hereweg gaan we bij de stoplichten linksaf. Over de Van Ketwich Verschuurlaan en Laan Corpus Den Hoorn komen we via de Paterswoldseweg aan bij het Martini Ziekenhuis. Hier parkeren we door ruimte gebrek de motoren op de stoep rond het ziekenhuis. Ook hier komen de Amerikaanse vrachtwagens en de Pakjesbus 12 aan en is voor de kinderen een voorstelling waarna geboeid wordt geluisterd.

Voor de rijders is er wederom soep, koffie, broodjes en van alles voor de inwendige mens.

Ik heb de dag als geweldig ervaren ondanks het wat tegenvallende weer. De warmte werd afgegeven door te zien waarvoor je het doet. Luisterend naar het verhaal van mijn passagiere en het zien van de kinderen in de beide ziekenhuizen, ben ik blij dat we een gezonde jongen hebben.

Voor 2014 heb ik via Facebook voor 30 november een uitnodiging ontvangen. Deze heb ik alvast geaccepteerd!