Snertrit 2013

2-11-2013

Snert rit gereden op zaterdag 2 november 2013


Zoals gewoonlijk moeten er voorbereidingen plaatsvinden alvorens we met zijn allen de route, in dit geval de snert rit, kunnen gaan rijden. Voor deze route hadden Henk en Leen de verantwoordelijkheid genomen, dus eerst een concept route aanmaken in MapSourse. Dit was voor Leen een uitdaging echter met de kennis van Henk achter de hand gaat het goed komen. Nadat de route was gemaakt met hier en daar wat correcties, rekening houdend met de activiteiten (o.a. bieten rooien en dus niet naar het Hogeland) van onze gewaardeerde agrariërs.

Op een mooie vrijdag hebben we gedrieën Henk, Piet Appelhof en Leen de route gereden. Een tweede uitdaging voor mij “voorrijden was het devies van de beide heren” wat zeker niet mijn voorkeur geniet. Moet hier natuurlijk niet teveel reclame maken maar het ging op twee foutjes na eigenlijk wel redelijk aldus de volgers.

Tijdens het voorrijden bleek dat we nabij Tynaarlo op een fietspad waren beland en even daarna ging het over op een zandpad echt off-road. Dit was waargenomen door een fietsend ouder echtpaar die we later aantroffen tijdens de koffiestop. En die de vrouwelijke uitbater erop had gewezen:  ‘”Hé daar komen de zelfde motorrijders aan die over het fietspad reden”. Bij binnenkomt werden wij hierop door de uitbaatster op hilarische wijze aangesproken dat dit echt niet de bedoeling was.

Op zaterdag 2 november is het dan zo ver. Om ca. 10:15 uur Henk opgepikt in Meedhuizen en reden we samen richting de Vier Jaargetijden waar wij opdat moment nog de enigen waren. Echter kort daarna arriveerden meer enthousiaste deelnemers. De weersverwachting voor zaterdag was zeker gezien de voorgaande dagen uitstekend te noemen en dat was niet onbemerkt gebleven want uiteindelijk gingen we met 28 leden opstap waarvan jammer genoeg maar één dame.

Zoals gebruikelijk werden we hartelijk begroet door Gerard en hij gaf terecht nog even gezien het jaargetijde enkele nuttige veiligheidstips.

We werden ingedeeld in vier groepen waarbij opgemerkt dat je als uitzetter en voorrijder feitelijk ook kopman bent tijdens het rijden zodat mijn naam diverse malen door het bestuur genoemd werd. Maar zoals bekend is het niet mijn ding en rij ik al meer dan 10 jaar als laatste man in de groep wat mij uitstekend bevalt.
Gezien het jaargetijden was het zoals gezegd prima weer om te rijden. Wel was de schade van de vreselijke storm van een paar dagen eerder overal goed zichtbaar. Op veel plaatsen was men nog erg druk met het opruimen van o.a. omgewaaide bomen.

Ook Anloo was niet ontzien door de storm. Anloo is een zeer goed bewaard gebleven brinkdorp met veel monumentale Saksische boerderijen. Het landschap rond Anloo wordt gedomineerd door essen en bossen en heidevelden. Landgoed Terborgh, Kniphorstbosch en Groenlanden langs de beek het Anlooër Diepje.

Langs de grens van Zuidlaren, het dorp heeft zeven brinken en daarom wordt Zuidlaren vaak gezien als een groen dorp. Langs enkele van deze brinken loopt ook het Pieterpad. Het dorp heeft ook een havezate, het Laarwoud, dat voor de samenvoeging van de gemeentes Zuidlaren, Eelde en Vries (en nog enkele jaren daarna) het gemeentehuis was.

We naderen de koffie stop. Nog even door Schipborg en we zijn er. Schipborg is een plaats in het noordwesten van de gemeente Aa en Hunze. Oorspronkelijk heette de plaats Borck, maar sinds het midden van de zeventiende eeuw heeft de plaats haar huidige naam.

Ongeveer halverwege de route hadden we in een oude boerderij genaamd “Herberg de Blanke hoeve” een koffie stop gepland. Ogenschijnlijk een zeer oude herberg maar niets bleek minder waar. Het was een voorhuis geweest van een bemiddelde familie. Het interieur was inderdaad oud echter dit was aangekocht waarmee het voorhuis was omgebouwd tot oude herberg.

Na twee bakjes koffie met zoals gewoonlijk appelgebak met slagroom, gingen we weer van start voor het tweede gedeelte. Voor we richting onze stad en ommelanden gaan, nog even langs Glimmen door Onnen en Haren door naar Engelbert, een dorp in de gemeente Groningen. Tot 1969 lag het in de voormalige gemeente Noorddijk. Het heeft een deels 13e-eews kerkje. Oorspronkelijk was Engelbert een van de kerkspelen het Gorecht. De naam Engelbert betekend kleine buurt of klein dorp.

Dan richting Groningen met een kleine omweg naar Ten Boer via Woltersum Het dorp is ontstaan rond een wierde. Door de ligging aan twee maren de Woltersummer Ee en het Lustige Maar, ontwikkelde Woltersum zich enigszins als handelscentrum voor de omgeving. In de 13e eeuw moet er sprake zijn geweest van een redelijk dorp, daar Menko van Bloemhof, de abt van Wittewierum, in een Kroniek vermeldt in 1238 dat de helft van het aantal werklieden voor de bouw van de kerk van Wittewierum uit Woltersum kwam. Het dorp werd door de aanleg van het Eemskanaal in tweeën gedeeld. Van het oostelijke deel is weinig terug te vinden. Bij de verbreding van het kanaal in 1950 werden opnieuw huizen in Woltersum gesloopt.

Nog even door Overschild en Steendam en de contouren van Siddeburen dienen zich aan en we ons al we ons kunnen verlekkeren aan een flinke ketel met heerlijke snert die Reina voor ons heeft gemaakt.

De groepen komen kort na elkaar binnen en zoals gemeld door Gerard is de aanhangwagen leeg gebleven en wordt Erwin de chauffeur bedankt voor zijn bewezen diensten. Zoals gebruikelijk wordt er tijdens het genieten van heerlijke snert (één, twee of drie bakjes) nog even sociaal gekeuveld of allerlei onderwerpen. Waarna we uiteindelijk met een volle buik en een voldaan gevoel huiswaarts keren.

Echter thuis aangekomen bleek de motor toch nog vuiler van de klei/zand te zijn dan gedacht. Dus direct maar een emmer met sop gemaakt en aan de slag om het vuil te verwijderen.

Bedankt voor de gezellige en veilige rit.